Sociaal & Duurzaam

Sociaal & Duurzaam -

“Laat jongeren toe tot inwonerspanel”

PvdA/GroenLinks Zuidplas heeft vrijdag aan ruim 30 leerlingen van het Comenius in Nieuwerkerk gevraagd hoe zij aankijken tegen deelname van jongeren van 12 tot 18 jaar aan het digitaal inwonerspanel van de gemeente Zuidplas. Dit panel van bijna 700 inwoners wordt door de gemeente geraadpleegd over actuele onderwerpen, zoals bijvoorbeeld recent over de wenselijkheid van speelautomatenhallen. Het viel PvdA/GroenLinks op dat de groep jongeren tot 18 jaar nog uitgesloten is van deelname, terwijl dit een mooi instrument is om hen eerder bij de gemeente en de politiek te betrekken en hun vaak verfrissende mening te horen. Dit is reden voor de partij om voor te stellen de minimum leeftijd te verlagen naar 12 jaar. Wethouder Van Woudenberg heeft twijfels of het panel wel aansluit bij de belevingswereld van deze jongeren. Uit de gesprekken van PvdA/GroenLinks blijkt echter dat meer dan 80 procent van de ondervraagde jongeren vindt dat elk kind zelf de keuze moet kunnen maken of hij of zij een onderwerp van het panel interessant vindt. Raadslid Johan Helmer heeft genoten van de gesprekken met de jongeren. “Bijna alle jongeren namen de moeite om met ons in gesprek te gaan, meer nog dan volwassen dat doen. En er waren erg leuke reacties bij, zoals een meisje dat aangaf dat kinderen soms wel slimmere dingen zeggen dan hun ouders”. Helmer zag dat er ook grote verschillen zijn in de interesses van de jongeren. “Maar eigenlijk is dat bij ouderen niet anders”. Dat de grote meerderheid van jongeren vindt dat het panel open moet staan voor jongeren, betekent niet dat zij ook zelf altijd meedoen. Maar zo’n 40% van de ondervraagden overweegt dat te doen. Maar dat is volgens de jongeren niet het punt, of zoals twee jongens het benoemden “waar het om gaat is dat jongeren ook gewoon inwoners zijn en op een heel andere manier denken dan volwassen”.

leerlingen comenius

Johan Helmer in gesprek met leerlingen van het Comenius college

“jongeren zijn ook gewoon inwoners en denken op een heel andere manier dan volwassen”

 

Category: In de Media